HomeHome  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  TaglistaTaglista  CsoportokCsoportok  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Multi váltó

Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

A legtöbb felhasználó (13 fő) Szomb. Dec. 30, 2017 9:16 pm-kor volt itt.
Latest topics
» World of witchers
by Vendég Kedd Szept. 11, 2018 2:36 pm

» 296 - Wretched hive
by Miraon Nen Pént. Aug. 31, 2018 1:34 pm

» Welcome on board, my lord!
by Red Kerrigan Pént. Aug. 31, 2018 2:07 am

» A Véres Aukció [Kaland]
by Revan Szer. Júl. 04, 2018 4:10 am

» Khaya
by Revan Szomb. Jún. 30, 2018 12:13 am


Share | 
 

 Szabályzat

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
Revan
Admin

avatar

☽ Reagszám :
84

TémanyitásTárgy: Szabályzat   Szer. Aug. 31, 2016 5:48 pm

Alapszabályok

- Tartsd be a Netikett szabályait!
- A szabályzat nem ismerete nem mentesít a következmények alól.
- Az oldalra 16 éves kortól ajánlott regisztrálni. Az oldal készítői nem vállalnak felelősséget az ennél fiatalabb korosztály számára potenciálisan felkavaró tartalomért. A játéktér területén vulgáris nyelvezet fordulhat elő.
- A 18 éven aluliaknak nem ajánlott játékokat és előtörténeteket (például különösen brutális vagy nyílt szexualitást tartalmaz) a játékos köteles a hozzászólásai elején jelezni.
- Minden szabály megszegése figyelmeztetést vonhat maga után. A sok figyelmeztetést begyűjtő játékosokat a staff végleg kitilthatja az oldalról. Az, hogy hány figyelmeztetést kell begyűjteniük a kitiltáshoz, a szabályszegés súlyosságán múlik, illetve azon, hogy felfedezhető-e javulás a játékos viselkedésében.
- Kivételesen súlyos szabályszegéseket elkövető, a közösséget és az oldalt szándékosan romboló vagy a civilizált emberi viselkedés alapvető normáit megszegő tagokat figyelmeztetés nélkül is kitilthatjuk. Az offenzív képek megosztóit és a spamelőket figyelmeztetés nélkül kitilthatjuk.
- A fórum közösségének minden tagjától elvárt, hogy tisztelje a közösség összes többi tagját, esetleges személyes ellentéteiket ne a fórum nyilvános területein vezessék le.
- Vitás kérdésekben az oldalt üzemeltető staffé vagy a játékot vezető mesélőé a végső szó. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy nem élhetsz javaslatokkal vagy kritikával.
- A staff indokolt esetekben felülbírálhatja a szabályzat bármelyik pontját, illetve utólag kiegészítheti a szabályzatot.
- Az oldal világleírása a Star Wars univerzum más világleírásaitól részletekben eltérhet. Minden ellentmondásos esetben az oldal világleírása számít. A staff megírhat vagy elfogadhat a Star Wars szokásos kánonjától eltérő dolgokat is.
- Mindenkit kérünk, hogy jelezze, ha előre tudja, hogy hosszabb ideig nem tud részt venni a fórum közösségi életében.A chat ablakok

- Az oldalt található chat ablak kizárólag staff bejelentések,  játékfelhívások, kérdések és hasonlók közzétételére szolgál. Mindenkit kérünk, hogy társalgásra az oldal alján található chatet használja!
- A chaten mindenki kerülje az offenzív viselkedést, a káromkodást, a spamelést vagy a szabályzat bármilyen megsértését.
- A két hónaposnál frissebb Star Wars témájú filmek, könyvek, játékok stb. megvitatása a chaten figyelmeztetést von maga után. Erre a célra szabadon nyitható egy [SPOILER] figyelmeztetéssel ellátott téma az Off-topic fórumban bármilyen művel kapcsolatban. Nem mindenki olyan szerencsés, hogy eljusson a premierre, és te sem szeretnéd, hogy tönkretegyék az élményed.


Karakteralkotás

- Ahhoz, hogy játszhass a fórumon, először karaktert kell alkotnod. A karakter megalkotása előtt kötelező elolvasni a szabályzatot, illetve a világleírás és a tudástár karakterre vonatkozó részeit. Az sem árt, ha elolvasod a bolygók leírását és topicjait, ahol a karaktered megfordult, ha pedig igazán alapos akarsz lenni, elolvashatsz néhány elfogadott előtörténetet is.
- A karakternek eredetinek kell lennie. Nem fogadunk el teljes másolatokat sem Darth Vaderről, sem Thorról, sem Kirk kapitányról- amíg csak inspirációnak használod őket, nem baj.
- Ha valakiről kiderül, hogy bármilyen más felületről (például egy másik szerepjátékos oldalról) lopott tartalmat küldött be előtörténetként, azonnali végleges kitiltásra számíthat.
- Ne félj kérdezni! Erre a célra rendelkezésedre áll a mindkét chat felület, a kérdések topic, és felkeresheted valamelyik staff tagot is privát üzenetben.
- A karakter nevének, korának, nemének, fajának, avatárjának és egyéb adatainak illenie kell egymáshoz és a világhoz. Lehetőség szerint mindenki tartózkodjon a már használt nevektől (kivétel rokonok esetén) vagy a kánonban megjelenő nevektől (kivétel rokonság esetén).
- Canon vagy a maximális kezdőrangnál magasabb rangú karakter nem indítható. A mások által meghirdetett keresett karakterek kizárólag a hirdető beleegyezésével vihetők el.
- Az előtörténetet kizárólag akkor bíráljuk el, ha az oldalon használt sablonnak megfelelően íródott.
- Az előtörténetnek nincsen minimális és maximális hossza, de kerek egésznek kell lennie, és valamilyen formában meg kell ismernie belőle az olvasónak a karaktert. A megírás módja szinte bármilyen lehet, de fontos, hogy ez maradjon következetes.
- Fontos, hogy a játékos jól láthatóan jelezze mindenki számára, ha az előtörténete szerinte durva, korhatáros részeket tartalmaz.
- Az előtörténetet csak akkor bíráljuk el, ha a játékos azt maga is késznek érzi, és ezt jelezte a Lezárásokban.
- A staff igyekszik minden előtörténetet a lehető leggyorsabban elbírálni, ezért fokozottan kérünk mindenkit, hogy ne sürgessék a bírálatot! Az elbírálatlan előtörténetek kiemelt prioritást élveznek a staff számára, ezért a bírálat olyan hamar megérkezik, amilyen hamar lehetséges.
- A félkész előtörténetbe kizárólag az előtörténet írója írhat bele, a Lezárásokban késznek jelzett előtörténetbe pedig kizárólag a staff tagjai írhatnak hozzászólást. Ennek a szabálynak a megszegése minden esetben figyelmeztetést von maga után.
- A több, mint egy hónapig befejezetlen előtörténetek topicjait töröljük, kivéve, ha a játékos előre jelezte, hogy haladékra van szüksége. Elutasítás esetén a játékosnak szintén egy hónapja van javítani, ha több időre van szüksége, jeleznie kell.
- Ha valaki nem ért egyet a bírálattal, lehetősége van egy kulturált hangvételű privát üzenetet írnia a bírálat írójának, akivel részletesebben is átbeszélheti a bírálatot. Más felületek használata erre a célra figyelmeztetést vonhat maga után.Multik

- Az oldalon a multik száma nincs korlátozva, a multi indításához csak néhány szabálynak kell megfelelni. Mindenkit kérünk azonban, hogy ne vállalja túl magát, és gondolja át, hogy hosszú távon is szeretne-e játszani a karakterrel! Aki sok olyan karaktert gyárt, akivel azután nem ír hozzászólásokat, annak egyénileg megtilthatjuk újabb multi indítását.
- Ahhoz, hogy valaki multit indíthasson, minden addig megírt karakterével legalább egy játéktéri hozzászólást kell írjon, mielőtt új karaktert indít. Ezt a szabályt különösen a sokadik multi indításánál ellenőrizzük komolyan. A játékosoknak javasoljuk, hogy a megírt karaktereiket próbálják meg elindítani, mielőtt újabbakat terveznek.
- A multi indításakor a játékosnak nem lehet egy hónapos vagy régebbi tartozása. Szintén nem lehet multit indítani, ha a játékos bármelyik karakterének egy hetesnél régebbi tartozása van egy mesélő vagy staff tag által vezetett játékban.

- A multiknak lehet kapcsolatuk egymással, de lehetőség szerint kerüljük az olyan helyzeteket, amikor a játékosnak csak a saját multijaival van kapcsolata (például egy hajón az ott élő hat játékos karaktert mind ugyanaz a játékos irányítja megírt játékos karakterként).
- A játékos köteles az egymással kapcsolatban álló multijait is önálló intelligens lényként kezelni: a játékos multijai nem készülhetnek abból a célból, hogy a játékosnak folyamatosan előnyöket biztosítsanak a főkarakternek ellenszolgáltatás nélkül.
- Bár nem tilos a multik szoros kapcsolata egymással, mindenki törekedjen arra, hogy minél több játékost bevonjon a játékaiba!
- Bizonyos esetekben a staff vagy a mesélő megtilthatja, hogy egy játékos több karaktere megjelenjen ugyanazon a helyszínen.Pontozás

- Az oldalon működő pontrendszer viszonyítási alapként szolgál. Két karakter képességeinek összemérésekor mindenki köteles figyelembe venni a pontkülönbségeket, és aszerint írni. A pontrendszer figyelmen kívül hagyása vépézésnek minősül.
- A pontozás elkészítésekor mindenki mérlegelje, hogy a karakter képességei milyen mértékben igénylik a pontokat! Fontos, hogy ha valamire nem osztasz legalább egy vagy két pontot, abban a karaktered teljesen inkompetensnek minősül, ami később hátrányt okozhat neki a játéktéren.
- A karakter aktuális állapota befolyásolhatja a pontozását. Súlyos sérülésekkel a karakter valószínű csak a képességei töredékének van birtokában, más körülmények viszont az átlagos teljesítőképességén túl repíthetik a képességeit.


Játéktér

- A játéktérre kizárólag elfogadott előtörténettel lehet hozzászólást írni, ezek pedig kizárólag IC hozzászólások lehetnek.
- A hozzászólásnak minimum 300 szavasnak kell lennie. Ez alól kivételt képez a Holonet, illetve a kiemelten rövidebb hozzászólásokat igénylő játékok. Mindenki törekedjen rá, hogy kerek, egész hozzászólásokat írjon!
- Mindenki törekedjen rá, hogy lehetőleg szépen megfogalmazott, átláthatóan formázott és a magyar nyelv helyesírási szabályainak megfelelő hozzászólásokat írjon!
- Fontos a karakter és a játékos megkülönböztetése. A karakter nem lehet számára elérhetetlen információk vagy tudás birtokában azért, mert a játékos maga megszerezte ezeket az információkat.
- A karakter megírt személyiségétől hirtelen, átmenet nélküli és indokolatlan módon eltérni nem szabad. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy egy karakter személyisége nem fordulhat drasztikusan más irányba valamilyen esemény hatására.
- Más karaktereket vagy a mesélők által mozgatott NJK-kat irányítani nem szabad egyeztetés nélkül. Nem szabad az adott karakterek vagy NJK-k megszemélyesítői helyett megmondani, hogy hogyan reagálnak egy bizonyos dologra vagy mi történik velük.
- Kerüld a vépézést! Amennyiben a játékosok nem egyeztetnek külön, érdemes az egymás ellen irányuló cselekedeteket feltételes módban írni, lehetőséget adva a másik játékosnak a reagálásra. Amennyiben úgy érzed, hogy a karaktered képességeit talán meghaladja a dolog, amivel megpróbálkozik, érdemes a játékostársak számára nyitva hagyni a végkimenetelt. Mindenkinek vannak határai, ezért minden játékost kérünk, hogy reálisan próbálja meg felmérni a karaktere képességeit! Aki sokszor, rendszeresen vépézik, figyelmeztetésre vagy súlyos játéktéri következményekre számíthat.A játéktér bővítése

- Néhány helyszíntípus nyitása nem igényel engedélykérést, bármelyik játékos megnyithatja őket, csak a netikett és a szabályzat pontjainak kell megfeleljenek., illetve illeniük kell a területhez, ahol vannak. Ilyenek például a karakter lakhelye, hajója, munkahelye, vállalkozása, törzshelye, blogja vagy Flow fiókja, hogy csak néhányat említsünk.
- A nagyobb, nyilvános helyszínek megnyitását a helyszínigénylőben kell kérni, lehetőség szerint kész leírással, ami jelentősen meggyorsíthatja a helyszín megnyitásának folyamatát és növelheti az elfogadás esélyét. Emellett egy indoklás sem árt, hogy miért érzi a játékos szükségesnek a helyszín megnyitását.
- Ha valaki egy új alfórumot szeretne játéktérnek, meg kell írnia a leírását, az elhelyezkedését, illetve le kell írnia, hogy miért gondolja úgy, hogy a megnyitandó alfórumot és a benne később nyíló helyszíneket kihasználnák. Ilyet akkor érdemes igényelni, ha több topicra is szükség van az ott játszó játékosok száma miatt (erre jó példa például egy nagyobb hajó, ami több karakter lakhelyéül is szolgál, akik játékaik nagy részét itt játsszák). Új alfórumot a staff csak indokolt esetben nyit.
- Ha egy játékosok által nyitott helyszín nagyon sokáig kihasználatlan marad, a staff lezárhatja vagy eltávolíthatja. Aki sok felesleges helyszínt hoz létre, figyelmeztetésben részesülhet!A játékok maximális száma

- Az indítható játékok száma nincs maximalizálva, de aki sok játékot indít anélkül, hogy a meglévőkbe írna, azt a staff figyelmeztetheti.
- Mivel a különböző játékok különböző sebességgel haladnak, időnként előfordulhatnak paradoxonok, aminek az esélye különösen sok játék esetén nő meg (példa: egy karakter indít egy új játékot, ami egy másik játéka előtt játszódik egy hónappal, és ott történik valami, ami lehetetlenné teszi a régebben kezdett, de az idővonalon előrébb járó játék egyes történéseit). Ezeket mindenképpen próbáljuk elkerülni, megoldani vagy a sérülést minimalizálni, lehetőség szerint egyeztetve a játszótársakkal. Arra is figyeljünk, hogy egy karakter ne legyen két különböző helyen ugyanabban az időben!A karakterhalál, az éles játékok és az örökítés

- Speciális körülmények között a megalkotott karakter az alkotó akarata ellenére is meghalhat. A lenti eseteket kivéve a karakterek nem halhatnak meg vagy szenvedhetnek el maradandó sérüléseket az őket alakító játékos hozzájárulása nélkül
- Fontos, hogy a játékosok ne vegyék személyeskedésnek vagy büntetésnek a karakterhalált: egyszer mindenki meghal, ez pedig különösen igaz azokra, akik veszélyesebb életet élnek.

- Egyes helyszínek élesnek számítanak, és bárki, aki oda merészkedik, életveszéllyel kell számoljon. Ezek a helyszínek könnyen felismerhetőek a halálfej ikonról, ami a helyszín előtt jelenik meg. Éles helyszíneken a karakterek akár egymást is megpróbálhatják megölni különösebb engedélykérés és egyeztetés nélkül. A helyszínek élessé válása minden esetben azonnal megjelenik a hírekben. Játékos éles helyszínt csak engedéllyel nyithat- ez alól kivétel, ha egy teljes nagyobb helyszín (egy fórum vagy alfórum) élesnek számít, és ezen belül nyílik a helyszín, vagy a játékos mesélő egy kalandban, és előre jelzi, hogy az éles.
- Amennyiben egy karakter végezni kíván egy másikkal, a játékosának értesítenie kell egy mesélőt vagy adminisztrátort, akár a mesélő kereső topic használatával. Amennyiben az egyeztetés után a döntését és a tervét a mesélők indokoltnak találták, értesítik az érintett játékost, és lemesélik a konfrontációt a felek között. Természetesen a kérvényt benyújtó játékos is kénytelen vállalni az életveszélyt és az IC következményeket. Amennyiben egy karakter egy folyó játék közben dönt úgy, hogy végez a másikkal, szintén köteles mesélői felügyeletet kérni, a játéka pedig élessé válik.
- Ha egy karakter egyértelműen életveszélyes dolgot tesz, egy mesélő vagy adminisztrátor figyelmezteti a játékost, hogy a döntései élessé fogják tenni számára a játékot. Egyes, egyértelműen életveszélyes tettek akár figyelmeztetés nélkül is élessé tehetnek egy játékot, amibe egy mesélő vagy adminisztrátor beleírhat, átmenetileg élessé téve a topicot. Ilyen például, ha két plázázó fiatal hirtelen sugárvetőkkel támad a vásárlókra, aminek eredményeként a teljes topic élessé változik, a helyi biztonsági erők pedig rövidesen megérkeznek, hogy megállítsák őket. Egyes, nagyon meggondolatlan döntések akár azonnali halált is maguk után vonhatnak egy figyelmeztetés után.
- Bizonyos helyzetekben egy karakter köteles részt venni egy számára létrehozott éles játékban- ez főleg akkor történik meg, ha a tettei életveszélyes következményekkel járnak, de azok nem azonnaliak. Egyes pozíciók eléréséhez kötelező legalább egy éles játék lejátszása, mert az elérésük lehetetlen kockázatvállalás nélkül.

- Ha egy karakter meghal, a szerzett pontjait és a társadalmi pozícióját szétoszthatja a többi karaktere között, vagy átörökítheti egy új karakterre. Egyes körülmények ezt befolyásolhatják: a legtöbb esetben a teljes pontmennyiség és a pozíció átvihető, más esetekben a szerzett pontok egy része osztható el és egy valamivel kisebb rang vihető át, néhány esetben pedig a karakter poszthumusz jutalomban részesül, amit egy másik karakter örököl.
- A játékos maga is dönthet a karaktere megölése mellett, aminek a menete megegyezik a karakterhalál fent leírt verziójával. Fontos, hogy ez nem visszafordítható folyamat.
- Fontos, hogy egy karakter öröklésből származó rang- vagy képességnövekedése IC is indokolt legyen, ne csak egyik pillanatról a másikra történjen meg. Minden örökítés szabályos, de ha valaki nagyon hirtelen akar nagyot ugratni egy multiján, annak egyeztetnie kell a staffal.


NJK-k

- A játékosoknak lehetőségük van NJK-kat kijátszani. Ezek az NJK-k az adott karakterhez tartoznak, valamilyen formában kötődnek hozzá, de külön személyek, akiket a játékos alakít.
- Az NJK-k rangja és ereje nem haladhatja meg a karakter rangját és erejét. A pontozásuk a Pontozás témában leírt példákban a nekik leginkább megfelelőnek felel meg.
- Ha valakinek mindenképpen szüksége van egy nála erősebb NJK-ra (például egy padawannak egy mesterre), egyeztessen a staffal! Fontos azonban, hogy ezek az NJK-k nem arra vannak, hogy megoldják a karakter problémáit.
- A játékosok NJK-i a karakterekhez hasonlóan csak a karakterhalál részben leírt módokon halhatnak meg a játékosok saját beleegyezése nélkül, illetve aszerint is kísérelhetnek meg megölni egy karaktert vagy más karakter NJK-it.
- A játékosok NJK-i felett a staff vagy a mesélők indokolt esetben átvehetik a részleges irányítást.
- A staff vagy a mesélők által létrehozott NJK-k hasonlítanak a többi NJK-hoz, de egy játékos sem játszhatja ki őket a játéktéren. Amennyiben valaki játszani akar velük, az vegye fel a kapcsolatot a staffal vagy egy mesélővel!


Keresett karakterek

- A keresett karakterek (akik az elvitelükig működhetnek NJK-ként) az Előtörténetek téma megfelelő részén írandók ki.
- Mind a játékosok, mind az oldal üzemeltetői által keresett karakterek megírása kizárólag a hirdetővel történő egyeztetés után lehetséges. A hirdetőnek joga van jelezni akár elfogadás után is, ha valami problémája van az előtörténettel.
- Ha a hirdető nem elégedett a keresettjét kijátszó játékossal a játéktéren, felkeresheti a staffot, akik meghallgatják mindkét fél problémáit. Ha a staff az elégedetlenkedést jogosnak találja, figyelmeztetés után (kivételes esetben azonnal) elveheti a karaktert. Fontos azonban, hogy a keresett karakter személyisége is változhat, a hirdető pedig nem birtokolja ennek a karakternek az életútját. Lehetőség szerint igyekezzen mindenki egyeztetni a keresettjeivel vagy a hirdetőjével nagyobb döntések előtt, hogy elkerüljük ezeket az eseteket!
- Keresett karakterrel inaktívvá válni indokolatlanul figyelmeztetést von maga után. Egy keresett karakter általában fontos a hirdető karakter életében, ezért fokozottan kérünk mindenkit, hogy ne tegye tönkre mások játékát!
- Kérünk mindenkit, aki keresett karaktert hirdet, hogy alaposan gondolja meg, kinek adja ki a karaktert! Utólag sokkal nehezebb megoldani a felmerülő problémákat.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
Szabályzat
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Star Wars - Children of the Force :: Közösség :: Szabályzat :: Fórum szabályok-
Ugrás: