HomeHome  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  TaglistaTaglista  CsoportokCsoportok  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Multi váltó

Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

A legtöbb felhasználó (13 fő) Szomb. Dec. 30, 2017 9:16 pm-kor volt itt.
Latest topics
» World of witchers
by Vendég Kedd Szept. 11, 2018 2:36 pm

» 296 - Wretched hive
by Miraon Nen Pént. Aug. 31, 2018 1:34 pm

» Welcome on board, my lord!
by Red Kerrigan Pént. Aug. 31, 2018 2:07 am

» A Véres Aukció [Kaland]
by Revan Szer. Júl. 04, 2018 4:10 am

» Khaya
by Revan Szomb. Jún. 30, 2018 12:13 am


Share | 
 

 Jedi Rend

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
Revan
Admin

avatar

☽ Reagszám :
84

TémanyitásTárgy: Jedi Rend   Csüt. Ápr. 13, 2017 11:54 pm

„Nincs érzelem, béke van.

Nincs tudatlanság, tudás van.

Nincs szenvedély, nyugalom van.

Nincs káosz, harmónia van.

Nincs halál, az Erő van.”
Leírás: Erő-használókból álló békefenntartó szervezet.
Kor: Ismeretlen; több ezer, talán több tízezer év
Zarini központok: Cordrilla
Tagok száma: ~13000
Feladatkör: Békefenntartás és diplomáciai küldetések a Köztársaság területén, háborús időben vezető beosztás a hadseregben.
Hovatartozás: Galaktikus Köztársaság
Egyenruha és külső ismertető jelek: A jedik általában barna köpenyt hordanak a ruházatuk felett, a ruházatuk többi része egyedi. Minden jedinek van fénykardja vagy hasonló fegyvere, a penge színe szinte mindig zöld, kék vagy sárga.
Irányító szerv: A Jedi Tanács


Történet


A Jedi Rend eredete beleveszett a történelembe: egyes elméletek szerint egyidős az első intelligens fajjal és az Erővel. Ha ez az elmélet túlzó is, az biztos, hogy a Köztársaság alapításakor is több ezer éves volt már, és azóta folyamatos alappillérét képezik ennek a gigantikus államnak, aminek valószínű oroszlánrészt vállaltak a létrehozásában.
Kezdetben a Köztársaságot jedik vezették, az első főkancellárok mind közülük kerültek ki, de miután az utolsó jedi főkancellárt megrontotta a hatalom, a jedik kivonultak a politikai életből. Hosszú ideje tiltják mind a Köztársaság, mint a Jedi Rend törvényei, hogy egy jediből szenátor vagy bármilyen más politikus legyen, a Rend jelenleg a demokráciában kulcsfontosságú ellensúlyok egyikeként szolgál.
Nagyjából tízezer évvel a Zarini Száműzetés előtt néhány jedi elbukott, a sötét oldalra zuhant, és háborút hirdetett a Rend egésze ellen. A rövid, de véres háborút a jedik nyerték meg, a tizenhárom életben maradt árulót pedig elűzték a Köztársaság területéről. Azzal, hogy megkímélték az életüket, akaratlanul is megteremtették későbbi leghatalmasabb ellenségüket: ez a tizenhárom jedi lett a sithek első generációja, akikkel a jedik és a Köztársaság azóta is megszámlálhatatlan háborút vívott.
Miután több évezredes háborúskodás után a sitheket látszólag végleg kiirtották az úgynevezett Nagy Hiperűr Háborúban, a Rend virágzásnak indult, ez a virágzás azonban véget ért, amikor a túlélők által újraformált Birodalom visszatért az ismeretlen régiókból. A jedik ebben a háromszáz évvel ezelőtt zajlott háborúban is az első sorokban harcoltak a sithek ellen, de a győzelem reménytelennek tűnt: ebben a kétségbeesett helyzetben döntöttek úgy a Rend vezetői, hogy néhány száz jedi vezetésével ki kell menteni minden fajt, minden tudást, a Köztársaság kultúráját, el kell rejtőzni a Birodalom elől. A Köztársaság vezetői elfogadták a tervet, aminek a vége a Zarini Száműzetés lett.
A zarini jedik az elmúlt háromszáz évben nem változtak túl sokat a Galaxis többi részében élő jedikhez képest: a béke őreiként tevékenykednek, igyekeznek megvédeni a gyengéket azoktól, akik visszaélnek a hatalommal, képességeiket pedig még a szorult helyzetben sem használták ki arra, hogy magukhoz ragadják a vezető pozíciót a Köztársaságban. Az ő érdemük volt az is, hogy kétszázötven év háború után, amikor átmenetileg előnyös helyzetbe jutottak a zarini sithek elleni háborúban, sikerült kieszközölniük egy békét ősi ellenségeikkel. Ez a béke sok radikálisabb jedi szerint átmeneti ugyan, de ettől függetlenül a Köztársaságban senki nem felejti el, hogy az egy generációja tartó béke a Rend érdeme.

Rangok/rendfokozatok


Ifjonc: Az ifjoncok a legfiatalabb gyerekek a Rendben, akik még a képességeikkel ismerkednek. Őket idősebb mesterek oktatják klánokra bontva, amíg el nem érik azt a kort, amikor egy mester maga mellé veszi őket. Az ifjonc kor legkésőbb tizennégy éves korig tarthat.
Padawan: A padawanok tíz és húsz éves kor közötti jedi növendékek, akik már elsajátították az alapokat, és egy jedi mester (vagy ha a mester első tanítványai, egy jedi lovag) mellett folytatják a tanulást. A jobb jedik tizenhét-tizennyolc, a lassabban tanulók huszonhárom-huszonnégy éves korig maradnak padawanok, azután sikeresen teljesítik a próbáikat.
Lovag: A lovagok a Rend teljes jogú tagjainak számítanak, és sok jedi örökre meg is marad ezen a szinten. A feltétel csak annyi, hogy padawanként letegye a lovaggá váláshoz szükséges vizsgát, ami a legtöbb jedinek fiatal felnőtt korban sikerül, de előfordult már, hogy valaki tizenéves kora közepén teljesítette a próbákat.
Lovagtól felfelé előfordul néhány speciális feladatokat ellátó csoportosulás a jedik között: a Templomőrök egyetlen feladata, hogy megvédjék a Jedi Templomot (köreikbe alkalmanként kibukott padawanok is bekerülnek); az Őrszemek feladata, hogy beépüljenek és kémkedjenek, felderítsenek; egyes jedi lovagok már az első padawanjuk oktatásával párhuzamosan elkezdik megtanulni, hogy hogyan váljanak a jövő padawanjainak instruktoraivá, oktatóivá.
Mester: Egy lovag akkor válik jedi mesterré, ha padawant fogad maga mellé, aki azután eléri a lovagi címet, ezzel bizonyítva, hogy nem csak megérti az Erőt és a jedik filozófiáját, de képes is azt tovább adni. A legfiatalabb mesterek a húszas éveik közepén járnak, de a legtöbben már idősebbek, de közöttük már nincs rangbéli különbség- igaz, a legöregebb, legbölcsebb mesterek nagyobb tiszteletben részesülnek a fiatalabbaknál. A legbölcsebb mesterek a Jedi Tanács tagjai, közülük a legbölcsebb a Nagymester, az egész Rend feje.


Toborzás, tagfelvétel


A Köztársaság kórházaiban már nem sokkal születés után megállapítják az Erő-érzékenységet egy egyszerű vérvizsgálattal, az adatokat pedig továbbítják a Jedi Rendnek. Egy mester felkeresi a gyerek szüleit már egészen kicsi korban, elmondja nekik, hogy a gyereknek velük kell jönnie annak érdekében, hogy megvédjék a saját erejétől. A legtöbb szülő beleegyezik, hogy a jedik magukkal vigyék a gyereküket, mielőtt az emlékezhetne rájuk, nagyon ritka, hogy a jedik nem tudják meggyőzni a szülőket.
Ritkán, de előfordul, hogy egy gyereket később fedeznek fel, túl a három-négy éves koránál, amikor már kockázatos elszakítani a családjától, de a jedik akár még felnőttként is befogadnak új tagokat a soraikba; a később kialakult szabályok követése nem lenne praktikus az emberek alacsony száma miatt, a korszak jedijei pedig még kevésbé dogmatikusak a későbbi korszak Jedi Rendjénél.
Előfordul, hogy egy sith valahogy a Köztársaság fogságába kerül. Amennyiben nem akarják bíróság elé állítani vagy visszaadni a Birodalomnak, a jedik megpróbálják áttéríteni az Erő világos oldalára. Ez ugyan nem sikerül minden esetben, és akkor is főleg a fiatalabbakkal megy, de nem példa nélküli, hogy a jedik akár egy sith lordot is elfordítanak a Sötét Oldaltól. A toborzásnak ez a módja ritka azonban, különösen békeidőben, amikor nincs lehetőség hadifoglyokat ejteni.

Kiképzés


Egy jedi kiképzése élete végéig folyik, de a legtöbbet mégis fiatal korban tanulnak.
Az ifjoncok olyan szintű oktatást kapnak, amivel talán csak a legjobb magániskolák versenyezhetnek: több nyelven megtanulnak, filozófiát, matematikát, történelmet oktatnak nekik, megismertetik őket a különböző népek kultúrájával, művészetével, az állatok testfelépítésével és viselkedésével. A hagyományos tanulmányaik mellett megtanulják használni a fénykardot, a padawan koruk kezdetéig megismerve az I. forma alap mozdulatait, illetve megismerik az Erő alapjait is. Már ekkor elkezdik nekik oktatni a jedik két legfontosabb erényét, a türelmet és a toleranciát: napjában legalább háromszor meditálnak, a csoportokat pedig vegyes fajú és nemű padawanokból rakják össze, akik így megszokják a világ sokszínűségét.
A padawanokat mesterük megtanítja egy másik fénykardstílus használatára, ami leginkább illik a testfelépítésükhöz és a személyiségükhöz (néhány esetben folytatja kiképzésüket az I. formában), illetve az Erő bonyolultabb titkait magyarázza el nekik. Emellett a padawanok folytatják a tanulást is, örökké nyitott szemmel járva mesterük árnyékában, megpróbálva megszerezni minden szükséges tapasztalatot. Ebben a korban a padawanok általában eldöntik, hogy mire szeretnének specializálódni: harcra, diplomáciára, békefenntartásra, oktatásra, gyógyításra és sok más dologra egyaránt fordulhat a figyelme.

A tagok jogai, kötelességei és feladatai


A Jedi Rend megtartott bizonyos szintű függetlenséget az államtól: tagjait nem lehet bíróság elé állítani, csak ha legalább két mester jelen van a tárgyalásán, akik szavazati jogot kapnak ítélethozatalkor. Ez ugyanakkor nem jelent mentességet, mert ha bűnt követ el egy jedi, a mesterek ritkán próbálják őt kihúzni a bajból, amennyiben tényleg bűnös. A jedik másik fontos joga a hadsereggel kapcsolatos: minden jedi automatikusan parancsnoki rendfokozatot kap a hadseregen belül, bár ezzel a joggal ritkán élnek azok, akik nem a Köztársaság védelmére specializálódtak.
A Rend minden tagjának kötelessége megvédeni minden élőlényt, akit bántanak, és ha teheti, ezt békés eszközökkel kell tennie. A jedinek kötelessége elkerülni az erőszakot, és ha harcolnia vagy ölnie is kell, akkor is kötelessége békés megoldást keresnie. Bár nem tiltottak az érzések, a jediktől elvárják, hogy soha ne cselekedjenek érzelemből, meditáljanak az érzéseiken, az eszüket használják döntéshozatalkor, engedjék az Erőt, hogy átjárja őket. A jediknek kötelességük másokat maguk elé helyezniük: egy jeditől szinte elvárják, hogy feláldozzák magukat mások érdekében, ugyanakkor hideg, racionális, kegyetlennek is tűnő döntéseket hozzanak, ha szükséges.
A jediknek joguk van házasodni a Tanács engedélyével, és ugyanazzal a kikötéssel lehetnek gyerekeik is, de nem helyezhetik az érzelmeiket a kötelességeik elé, éppen ezért csak azoknak engedélyezik ezt, akiket elég erősnek gondolnak hozzá, hogy még egy ilyen erős érzelmet is legyőzzenek, ha úgy hozza a szükség. Sok jedi mester ellenzi ugyan, hogy a jedik házasodhassanak, de a Tanács ebben a kérdésben egyhangú véleményen van, és csak azoktól tagadja meg az engedélyt, akik szerintük nem lennének elég erősek.

Mentalitás, filozófia, személyiség: a szervezethez tartozó játékos karakterek


Aki jedi karaktert indít, szem előtt kell tartsa, hogy a jedik, bár sokan kiváló harcosok, mind megvetik és ellenzik az erőszakot. Egy jedik számára minden élőlény élete drága: egy virágé, egy gyermeké, egy sith lorddé egyaránt élet, értékes, kapcsolódik az Erőhöz, elvenni pedig csak akkor lehet, ha semmilyen más megoldás nincs még több halál, még nagyobb katasztrófa megakadályozására.
A jedik emellett nagyon szerények és nyitottak: nem utasítanak el semmilyen véleményt, még egy apró gyermekét vagy egy bolondét sem végiggondolás nélkül, türelmesen végighallgatják az összes féleszű embert és arrogáns politikust, még ha már az elejétől sejtik, hogy nem lesz értelme annak, amit mondanak, a haragot, sértettséget pedig el kell engedniük, amint megszületik.
A jedik nem tehetnek különbséget a fajok és nemek között érték szerint, egyaránt tisztelik az összes kultúrát, amit legjobb tudásuk szerint tiszteletben tartanak, amikor annak a népnek, fajnak tagjaival társalognak. A jedik nem vágyhatnak hatalomra, és ami hatalmuk megadatott, inkább kötelesség számukra, amivel segíteniük kell a világon, adomány, amivel megmenthetnek másokat.

Előrehaladás a ranglétrán


Ahhoz, hogy egy ifjoncból padawan legyen, egy mesternek maga mellé kell vennie őt- ez a kamaszévek elején szokott megtörténni. Egy mesternek csak egy padawanja lehet, ezért sokan vannak, akik kénytelenek tovább várni egy mesterre, mint mások. Ritkán, de előfordul, hogy valakit senki nem választ padawanná, mert valamilyen hiányosság megakadályozza őket abban, hogy jedik legyenek. Ők általában a templomban maradnak, ahol különböző feladatokat kapnak, a többiekből pedig padawan lesz.
A lovagi vizsga, amit minden padawannak le kell tennie, meglehetősen bonyolult: a fiatal jedinek be kell bizonyítania, hogy megérti az Erőt, tiszteli az élet minden formáját, megfelelően alázatos és bölcs, az útjáról pedig semmi nem tántoríthatja el. A próbákat a padawan mestere és a tanács közösen rakják össze, ebben igyekeznek a padawan legnagyobb gyengeségeit kihasználni, hogy a fiatal jedi azokat kényszerüljön legyőzni. Ha valaki elbukik a próbákon, padawan marad, amíg újra nekik nem vághat- régen azt, aki elbukott, a jedik kizárták a Rendből, de ma már több próba van, és csak extrém esetben fordul elő, hogy valakitől megtagadják a lovagi címet.
Lovagból mesterré az válhat, aki végigvezet egy padawant azon az úton, amit ő maga is végigjárt, és a fiatal jedi lovaggá válásának pillanatában nyeri el a mesteri címet. Ez a végső bizonyítéka annak, hogy egy jedi a Rend legbölcsebb tagjainak egyikévé vált: képes megtanítani valakit, hogy hogyan legyen jobb és bölcsebb. Sok lovag szinte a lovaggá ütése pillanatában maga mellé vesz egy padawant, mások viszont éveket, sokszor évtizedeket várnak vele, mire úgy érzik, hogy készek rá, hogy tanítsanak.
A Tanács tagjai csak a legbölcsebbek lehetnek, és közéjük is csak üresedés esetén lehet bekerülni: a Tanácsnak tizenkét tagja van a Nagymestert is beleértve, üresedés esetén a megmaradt tagok egy része ajánl valakit a tagok közé, és ha a többség elfogadja, egy lesz a Tanács tagjai közül. A Nagymestert hasonlóan választják, elvileg akármelyik mestert jelölhetik, de ritka, hogy valaki a Tanácson kívülről emelkedjen fel azonnal ilyen magasra.

A játékos karakter legfeljebb lovagi rangú lehet kezdésnél, de nincs megszabva a kora: ha valaki szeretne gyorsan mesteri szintre lépni, megírhatja, hogy van egy padawanja, aki már közel jár a lovaggá váláshoz. Ez a padawan lehet játékos karakter és nem játékos karakter is. Néhány lejátszott játék után, amiben a mester beszélt a padawannal, megadta neki az utolsó leckéit, egy moderátor kérésre levezetheti a játékot, ahol a padawan lovaggá válik. A siker természetesen nem garantált: elérni a jedi mesteri rangot kivételesen nehéz még a Rend tagjainak mércéjével is.
A padawan rangú karakterek hasonlóképpen írhatnak maguk mellé mestert, de még jobb talán, ha egy játékost kérnek fel rá, hogy a mesterük legyen. Ahhoz, hogy megkapják a lovag rangot, teljesíteniük kell a próbákat, aminek a megpróbálásához a mesterük áldása is kell. Kihívást jelentő feladat lovaggá válni: a padawannak le kell győznie a saját gyengeségét, amit sokszor talán eltitkolt maga előtt is addig a kritikus pillanatig.
Az ifjonc akkor válik padawanná, ha egy mester maga mellé fogadja: sok mester a gyermek személyisége, fénykardstílusa vagy hibái miatt fogadja maga mellé a tanítványt. Véletlenszerűnek is tűnhetne ez a választás, és az ifjoncok általában nem is értik meg elsőre, hogy a mesterük miért pont őket választotta.

Pontozás, technikai információk, fejlődés


Induló karakterek
- A jedik majdnem minden esetben a Közelharc vagy az Erő képességet választják specializációnak, de választhatnak mást is.
- A jedik megtanulnak minden Erő képzettséget automatikusan, ami megfelel a pontkövetelményeiknek. A pontok növekedésével a további képességek fejlesztése a játéktéren történik.
- Minden jedi ifjonc 7 elosztható ponttal indul (további bónuszok járnak, ha különösen jól megírt előtörténetet küldött be). A játékaira bónusz jutalmat kap.
- Minden jedi padawan 10 elosztható ponttal indul (további bónuszok járnak, ha különösen jól megírt előtörténetet küldött be). A játékaira bónusz jutalmat kap.
- Minden jedi lovag 15 elosztható ponttal indul (további bónuszok járnak, ha különösen jól megírt előtörténetet küldött be). Minden jedi lovag választhat egyet a fénykardstílusok közül, aminek megkapja a bónuszait (ez az elsődleges fénykardstílusa).

Fejlődés:

- 20 Közelharc ponttól minden jedi választhat magának egy második fénykardstílust, vagy mesteri szintre fejlesztheti az elsőt további bónuszokért.
- 30 Közelharc ponttól minden jedi választhat magának egy harmadik fénykardstílust, mesteri szintre fejleszteti az első kettő egyikét, vagy a saját ismereteit alapul véve kifejlesztheti a saját egyéni stílusát.
- 20 Erő ponttól minden jedi kifejleszthet egy új Erő képességet, vagy módosíthat egy régit.
- 30 Erő ponttól minden jedi kifejleszthet egy új Erő képességet, vagy módosíthat egy régit.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
Jedi Rend
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Star Wars - Children of the Force :: Közösség :: Tudástár :: Szervezetek-
Ugrás: