HomeGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!

Share | 
 

 A fénykardvívás stílusai

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
Revan
Admin
avatar


Hozzászólások száma : 102
Reagszám : 39
Oldal : 0
Join date : 2016. Aug. 30.
Tartózkodási hely : On the Foundry

TémanyitásTárgy: A fénykardvívás stílusai   Szomb. Júl. 22, 2017 3:09 am

Minden jedi és sith egy kicsit máshogy harcol, de mindannyian egy-egy ősi stílusra építik fel a saját technikájukat.


I. forma: A Shii-Cho forma legrégebbi stílus, ami a hagyományos kardok használatára épült. Sokan elavultnak tartják ezt a stílust, ami gyerekek oktatásán kívül nem tűnik alkalmasnak másra: túlzottan egyszerűnek és kiszámítható a fénykardvívás modern mestereinek szemében, a támadásai túl szélesek, túl nyíltak. A stílus azonban nem használhatatlan: a mesterei minden harcstílushoz képesek alkalmazkodni, és különösen jól teljesítenek több ellenfél ellen a szélesebb mozdulatok miatt.
Bónuszok: 10% minden helyzetben, 25% több ellenfél ellen.

II. forma: A Makashi kizárólag fénykardpárbajokra készült, és annak ellenére, hogy azóta négy új stílus is kialakult, még mindig ezt tartják a legjobbnak közelharcra. A mozdulatok széles vágások helyett egyszerű, tőrvíváshoz hasonlító manőverek, amiknek a többségét gyakran egy kézzel végzik (ezért a II. forma néhány változatában megjelenik a másik kézben egy fénytőr vagy más, rövidebb fegyver). A stílus mesterei kitűnően értik, hogyan használják ki a legapróbb hibákat, mellélépéseket, a környezetüket, az ellenfelük lendületét, sokszor észrevehetetlen hibák kihasználásával megnyerve egy párbajt. A stílusnak két hátránya van: egyáltalán nem alkalmas lézerfegyverek ellen vívott harcra, és nehézkesen ragadja meg a kezdeményezést.
Bónuszok: 25% minden fénykardpárbajban

III. forma: A Soresu szinte mindent feláldozott, hogy szilárd védelmet alakítson ki. Egyes használói valamilyen ellenálló pajzsot használnak a fénykardjuk mellett, de a forma tiszta főváltozata a teljes test védelmét ellátja mindössze egyetlen fénykarddal. Ezt a stílust sokan veszélyesnek tartják, mert nagyon sokáig elhúzza a harcokat, és minden másodperc újabb lehetőségeket ad egy hibára, de a forma mesterei nem hibáznak: a védelmük áthatolhatatlannak tűnik, ami sokszor felőrli az ellenfél harci kedvét már azelőtt, hogy egyszer is visszatámadnának.
Bónuszok: 35% védekezésre

IV. forma: Az Ataru a végletekig kihasználja a jedik és a sithek mozgékonyságát, amit az Erő segítségével nyernek: gyorsaságra, akrobatikus mozdulatokra épül, ezért ez a leglátványosabb forma, a támadások pedig rendkívül kiszámíthatatlanok tudnak lenni, különösen, hogy sok használója nem csak egy fénykardot használ, esetleg valami kevésbé hagyományos fegyvert visel inkább. A forma annyira nem épít védekezésre, inkább kitéréssel és az ellenfél nyomás alatt tartásával igyekszik elkerülni a sérüléseket. A valódi gyengesége az, hogy rengeteg energiát emészt fel, ezért annak, aki ezt a stílust használja, rengeteg állóképességre van szüksége, és még így is érdemes gyorsan befejeznie a harcot.
Bónuszok: 20% támadásra, 25% kitérésre

V. forma: Az ötödik stílusnak két variánsa van.
A Shien, az ősibb forma nagyon hasonlít a Shii-Chora alapjaiban: széles vágásokra épít, jó védelmi és támadási lehetőségeket ad, viszont nem jó opció párbajra. Sokan használják ezt a stílust hátrafelé fordított karddal. A stílus különösen akkor válik hatásossá, ha lézerfegyverekkel kerül szembe: a Shien mesterei pusztán a visszaütött támadásokkal képesek egy kisebb hadsereg legyőzésére.
A Djem-so, a forma modernebb változata a Soresut passzívnak találó mesterek fejlesztették ki. Ez a stílus rendkívül agresszív, az Ataruval ellentétben a fizikai erőre épít. Ez a stílus lassabb és nehézkesebb, mint az Ataru, és majdnem annyi energiát igényel, de ha egyszer a támadó lendületbe jött, nagyon nehéz megállítani ezt a lendületet, és ha sikerült, egy védés utáni ellentámadás után a könnyen újra lendületbe jöhet a támadó. A stílus mesterei szinte folyamatosan támadásban képesek maradni.
Bónuszok:
Shien: 5% minden fénykardpárbajban, 40% lőfegyverek ellen
Djem-so: 30% támadásra, 5% védekezésre

VI. forma: A Niman stílus az előző öt stílus hibridje, amit egyszerűbb elsajátítani a többi fénykardstílusnál. Alapszinten ez azt jelenti, hogy a jedi vagy sith könnyebben sajátít el egy használható stílust és több ideje jut más tanulmányaira, de cserébe lemond egy előnyösebb stílus ismeretéről. Mesterszinten azonban egyértelművé válik, hogy ennek a kiegyensúlyozott stílusnak nincs igazán hátránya sem: a Niman mester képes minden szituációhoz alkalmazkodni, gyakran rögtönzéssel vagy Erő képességekkel pótolva a stílus hiányzó előnyeit. Ezért nem létezik két egyforma Niman: azok, akik mesteri szintre fejlesztik, mindig kicsit máshogy használják a stílust.
Bónuszok: 20% minden helyzetben

VII. forma: Létezik egy hetedik forma, a Juyo, ami agresszív, látszólag koordinálatlan, összehangolatlan mozdulatokra épül, de ez a stílus még nincs befejezve, ezért a gyakorlói közül még senki nem tekinthető mesteri szintűnek. A stílus agresszivitásra épül, a mozdulatok kissé koordinálatlanok, nehezen követhetőek, de a stílusban komoly lyukak fedezhetőek fel, és még a vele legtöbbet foglalkozó mesterek sem találtak megoldást néhány problémára.
Bónuszok: 25% támadásra. 20 pontos közelharctól a Juyo ismerői elkezdhetik kifejleszteni a még nem létező mesterszintet, ami további bónuszokat fog adni.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://swchildrenoftheforce.hungarianforum.com
 
A fénykardvívás stílusai
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Star Wars - Children of the Force :: Közösség :: Tudástár :: Képességek, fegyverek, járművek, felszerelések-
Ugrás: