HomeHome  Gy.I.K.Gy.I.K.  KeresésKeresés  TaglistaTaglista  CsoportokCsoportok  RegisztrációRegisztráció  BelépésBelépés  
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!
Multi váltó

Ki van itt?
Jelenleg 1 felhasználó van itt :: 0 regisztrált, 0 rejtett és 1 vendég

Nincs

A legtöbb felhasználó (13 fő) Szomb. Dec. 30, 2017 9:16 pm-kor volt itt.
Latest topics
» World of witchers
by Vendég Kedd Szept. 11, 2018 2:36 pm

» 296 - Wretched hive
by Miraon Nen Pént. Aug. 31, 2018 1:34 pm

» Welcome on board, my lord!
by Red Kerrigan Pént. Aug. 31, 2018 2:07 am

» A Véres Aukció [Kaland]
by Revan Szer. Júl. 04, 2018 4:10 am

» Khaya
by Revan Szomb. Jún. 30, 2018 12:13 am


Share | 
 

 A fénykardvívás stílusai

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
Revan
Admin

avatar

☽ Reagszám :
84

TémanyitásTárgy: A fénykardvívás stílusai   Szomb. Júl. 22, 2017 3:09 am

Minden jedi és sith egy kicsit máshogy harcol, de mindannyian egy-egy ősi stílusra építik fel a saját technikájukat.


I. forma: A Shii-Cho forma a legrégebbi stílus, ami a hagyományos kardok használatára épült. Sokan elavultnak tartják ezt a stílust, ami gyerekek oktatásán kívül nem tűnik alkalmasnak másra: túlzottan egyszerű és kiszámítható a fénykardvívás modern mestereinek szemében, a támadásai túl szélesek, túl nyíltak. A stílus azonban nem használhatatlan: a mesterei minden harcstílushoz képesek alkalmazkodni, és különösen jól teljesítenek több ellenfél ellen a szélesebb mozdulatok miatt.
Bónuszok: 10% minden helyzetben, 25% több ellenfél ellen.

II. forma: A Makashi kizárólag fénykardpárbajokra készült, és annak ellenére, hogy azóta hat új stílus is kialakult, még mindig ezt tartják a legjobbnak közelharcra. A mozdulatok széles vágások helyett egyszerű, tőrvíváshoz hasonlító manőverek, amiknek a többségét gyakran egy kézzel végzik (ezért a II. forma néhány változatában megjelenik a másik kézben egy fénytőr vagy más, rövidebb fegyver). A stílus mesterei kitűnően értik, hogyan használják ki a legapróbb hibákat, mellélépéseket, a környezetüket, az ellenfelük lendületét, sokszor észrevehetetlen hibák kihasználásával megnyerve egy párbajt. A stílusnak két hátránya van: egyáltalán nem alkalmas lézerfegyverek ellen vívott harcra, és nehézkesen ragadja meg a kezdeményezést.
Bónuszok: 30% minden fénykardpárbajban

III. forma: A Soresu szinte mindent feláldozott, hogy szilárd védelmet alakítson ki. Egyes használói valamilyen ellenálló pajzsot használnak a fénykardjuk mellett, de a forma tiszta főváltozata a teljes test védelmét ellátja mindössze egyetlen fénykarddal. Ezt a stílust sokan veszélyesnek tartják, mert nagyon sokáig elhúzza a harcokat, és minden másodperc újabb lehetőségeket ad egy hibára, de a forma mesterei nem hibáznak. A Soresu mestereinek védelme áthatolhatatlannak tűnik, ami sokszor felőrli az ellenfél harci kedvét már azelőtt, hogy egyszer is visszatámadnának.
Bónuszok: 35% védekezésre

IV. forma: Az Ataru a végletekig kihasználja a jedik és a sithek mozgékonyságát, amit az Erő segítségével nyernek: gyorsaságra, akrobatikus mozdulatokra épül, ezért ez a leglátványosabb forma, a támadások pedig rendkívül kiszámíthatatlanok tudnak lenni. Sok használója nem csak egy fénykardot használ, esetleg valami kevésbé hagyományos fegyvert visel inkább. A forma mozdulatai között ritka a blokkolás és a hárítás, az Ataru inkább kitéréssel és az ellenfél nyomás alatt tartásával igyekszik elkerülni a sérüléseket. A valódi gyengesége az, hogy rengeteg energiát emészt fel, ezért annak, aki ezt a stílust használja, rengeteg állóképességre van szüksége, és még így is érdemes gyorsan befejeznie a harcot.
Bónuszok: 20% támadásra, 25% kitérésre

V. forma: Az ötödik stílusnak két variánsa van.
A Shien, az ősibb forma nagyon hasonlít a Shii-Chora alapjaiban: széles vágásokra épít, jó védelmi és támadási lehetőségeket ad, kiegyensúlyozott. Sokan használják ezt a stílust hátrafelé fordított karddal. A stílus különösen akkor válik hatásossá, ha lézerfegyverekkel kerül szembe: a Shien mesterei pusztán a visszaütött támadásokkal képesek egy kisebb hadsereg legyőzésére. Mozgásuk kecses, táncra hasonlító, de a lendület megtörése viszonylag könnyen lyukat üt a védelmükön, ezért nem jó fénykardpárbajokra.
A Djem-so, a forma modernebb változata, amit a Soresut passzívnak találó mesterek fejlesztettek ki. Ez a stílus rendkívül agresszív, az Ataruval ellentétben nem a sebességre, hanem a fizikai erőre épít. Ha egyszer a támadó lendületbe jött, nagyon nehéz megállítani a támadásait, és ha sikerült, egy védés utáni ellentámadás könnyen visszajuttathatja a támadónak a kezdeményezést. A stílus mesterei szinte folyamatosan támadásban képesek maradni. Sokak szerint ez a stílus az egyetlen, aminek a mesterei méltó kihívást nyújtanak egy azonos szintű Makashi specialistának.
Bónuszok:
Shien: 5% minden fénykardpárbajban, 40% lőfegyverek ellen
Djem-so: 30% támadásra, 5% védekezésre

VI. forma: A Niman stílus az előző stílusok hibridje, amit egyszerűbb elsajátítani a többi fénykardstílusnál. Alapszinten ez azt jelenti, hogy a jedi vagy sith könnyebben sajátít el egy használható stílust és több ideje jut más tanulmányaira, de cserébe lemond egy előnyösebb stílus ismeretéről. Mesterszinten azonban egyértelművé válik, hogy ennek a kiegyensúlyozott stílusnak nincs igazán hátránya sem: a Niman mester képes minden szituációhoz alkalmazkodni, gyakran rögtönzéssel vagy Erő képességekkel pótolva a stílus hiányzó előnyeit. Ezért nem létezik két egyforma Niman: azok, akik mesteri szintre fejlesztik, mindig kicsit máshogy használják a stílust. Különböző variánsai szinte bármilyen fegyverre kifejleszthetőek.
Bónuszok: 20% minden helyzetben

VII. forma: Létezik egy hetedik forma, a Juyo, ami agresszív, látszólag koordinálatlan, összehangolatlan mozdulatokra épül, de ez a stílus még nincs befejezve, ezért a gyakorlói közül még senki nem tekinthető mesteri szintűnek. A stílus agresszivitásra épül, a mozdulatok kissé koordinálatlanok, nehezen követhetőek, de a stílusban komoly lyukak fedezhetőek fel, és még a vele legtöbbet foglalkozó mesterek sem találtak megoldást néhány problémára.
Bónuszok: 25% támadásra. 20 pontos közelharctól a Juyo ismerői elkezdhetik kifejleszteni a még nem létező mesterszintet, ami további bónuszokat fog adni.


A hozzászólást Revan összesen 3 alkalommal szerkesztette, legutóbb Kedd Jan. 09, 2018 8:16 am-kor.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
Revan
Admin

avatar

☽ Reagszám :
84

TémanyitásTárgy: Re: A fénykardvívás stílusai   Szer. Szept. 27, 2017 2:06 am

Példák


Az alábbiakban vizuális példákkal lesznek bemutatva különböző videókon keresztül a fénykardstílusok, illetve elemzés is fog hozzájuk társulni, ami bemutatja a stílust azok számára, akik szeretnének vizuális képet is kapni a saját harcstílusuk kiválasztásához. Természetesen nem kötelező ennek a résznek a használata, csupán segítségként szolgál.

I. forma

Technikailag ugyan egy ellenféllel harcolt, a nautolán jedi mesternek egyszerre kellett három (a videó korábbi részében négy) fénykard ellen védekeznie. Mivel az I. forma mestere volt, a jedi mester sikeresen elérte, hogy kiborg ellenfele kardjai inkább akadályozzák, mint segítsék egymást, míg ő maga pontosan meg tudta tartani a védelme szilárdságát. A harc végére felülkerekedett, és győzött volna, ha ellenfele nem kap segítséget.


II. forma

Annak ellenére, hogy a II. forma elsősorban egy ellenfél ellen hatékony, a sith lord így is képes volt kisebb-nagyobb réseket találni ellenfelei védelmén. A II. forma mesterei számára az olyan tényezők, mint a távolság, a pozíció, a fénykardok mozgása, a lábmunka, a lefedendő és megtámadandó rések a védelmen döntő tényezők lehetnek egy párbajban, amit pillanatok alatt kihasználnak.
Azután azonban, hogy lőfegyverrel rendelkező ellenfelek érkeztek a harcba, a sith lord kénytelen volt visszavonulni: még az Erővel felerősített képességei mellett is problémás lett volna egyszerre megküzdenie velük, mert a Makashi nem igazán alkalmas lézerfegyverek elleni harcra. Megfigyelhető, hogy a sith lord addig elegáns és folyamatos fénykardjátéka mennyire megváltozik, amikor lövedékeket hárít, és mennyivel elegánsabbnak tűnik sok alacsonyabb szintű harcos mozgása is lézerfegyverrel felszerelt ellenfelek ellen.


III. forma

A sith lord az V. forma mestere, a támadásait pedig az Erő sötét oldala és egy mechanikus végtag is felerősíti, de mégsem hatol át a jedi mester védelmén: a Soresu forma áthatolhatatlan védelmet képez. A stílus ugyan nem alkalmas hibák kikényszerítésére vagy visszatámadásra annyira, a nyomás, ami alatt a sith tartja, nem töri meg a jedi védelmét, aki elég ideig képes védekezni hozzá, hogy végül ellenfele hibát kövessen el.

IV. forma

A sith lord a IV. forma, az Ataru mestere: a támadásai gyorsak, a mozgása akrobatikus, ami lehetővé teszi számára, hogy egyszerre két, fizikailag erősebb ellenféllel vegye fel a harcot. Bár az Erővel felerősített képességei lehetővé teszik számára, hogy blokkoljon, elsősorban kitérésre és támadásra támaszkodik, amivel könnyedén felőrli az ellenfeleit.

V. forma

A togruta jedi az V. forma archaikus Shien változatát, a sith lord a modernebb Djem-so formát használja a párbajban. A togruta jedi stílusa több mozgékonyságot tesz lehetővé, de a támadásai túl egyértelműek, a védelme pedig nem elég stabil, ezért a harc során teret veszít a modernebb, agresszívabb Djem-so stílust használó sith lord ellen. A sith lord támadásai mögött rejlő erő, ami részben a stílusából fakad, fokozatosan hátrakényszeríti a jedit. A jedi kénytelen a tér szűkülésével blokkolásra hagyatkozni, és mivel több figyelmét kell emiatt a fizikai ereje és a kitartása megerősítésére fordítania, az Erő pajzsa elég vékony lesz hozzá, hogy áthatolhassanak rajta.

VI. forma:

A Niman stílus az előző hat stílus elemeiből épül fel: nincsenek kifejezett gyengeségei vagy erősségei, az egyszerű alapok elsajátítása után a jedin/sithen múlik, hogy merre építi tovább. Erre a stílusra nincsen videó.


VII. forma

A jedi mester a VII. forma saját maga által befejezett variánsát használja a sith lord ellen: a támadásai agresszívak, nehezen követhetőek, az általa alkotott befejezett verzió pedig az ellenfél sötét oldali energiáit használja fel ellene, miközben a használó maga nem adja át magát a sötét oldalnak.
A Juyo jelenlegi, befejezetlen változata nyitva hagyja a védelmet, amit mindenkinek kompenzálnia kell valahogy, aki ezt a stílust választja.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
A fénykardvívás stílusai
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Star Wars - Children of the Force :: Közösség :: Tudástár :: Képességek, fegyverek, járművek, felszerelések-
Ugrás: