HomeGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!

Share | 
 

 Világleírás

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
Revan

avatar
Admin


A Zarin rendszer alapítása
Háromszáz évvel azután, hogy Revan eltűnt a történelemből, a végleg elpusztítottnak hitt Sith Birodalom visszatért ezeréves száműzetéséből, előbb régi területeit követelte vissza, majd elsöprő erejű offenzívát indított a Galaktikus Köztársaság ellen. Gyorsan meglátszott, hogy a felsőbbrendű technológiával és jobban képzett katonákkal ellátott, létszámfölényben lévő birodalmi hadsereg hatalmas előnyben van, elképesztő ütemben estek el egymás után a köztársasági rendszerek. A sithek nem kímélték a civil lakosságot, a meghódított rendszerek lakóiból sok esetben rabszolgák lettek, egyes parancsnokok pedig egyszerűen porig bombáztak népes bolygókat, amíg nem maradt élőlény a felszínen.
A Köztársaság később felvette a harcot a Birodalommal, megfordította a háború menetét, és ha a végső győzelmet még hosszú ideig nem is, a fennmaradását sikerült kiharcolnia. Még ezelőtt azonban, amikor a teljes megsemmisülés elkerülhetetlennek tűnt, a Köztársaság vezetői tervet kovácsoltak: titokban egy hadiflotta és több száz jedi lovag kíséretével a Magvilágokban felgyülemlett menekültek millióit szállítóhajókra rakták, hogy az Ismeretlen Régiókban keressenek menedéket, és túlélést a kultúrájuk számára. A választásuk egy frissen felfedezett, lakatlan rendszerre esett: a Zarin Rendszerre. A Köztársaság Exodus névre keresztelt tervét a legnagyobb titokban készítették.
Minden óvatosság ellenére a Sith Birodalom hírszerzői nem sokkal a terv kivételezése előtt értesültek az Exodus Flotta létezéséről, és annak ellenére, hogy a racionálisabb hangok azt mondták, hogy hagyják elmenni őket, végül a radikálisabb oldal hangja bizonyult hangosabbnak. Nem sokkal a köztársaságiak érkezése után egy birodalmi flotta lépett a Zarin Rendszerbe, céljuk a menekülteket szállító flotta teljes megsemmisítése volt. A sith flotta hatalmas volt, több száz sith, és becslések szerint legalább másfél millió katona is a hajók fedélzetén tartózkodott, a hadihajóik pedig többszörös túlerőben voltak a köztársasági őrhajókkal szemben. Az Exodus Flotta felvette a harcot, de pusztulása elkerülhetetlennek tűnt.
Ma is vitatkoznak rajta a történészek, hogy ki állt nyerésre a csatában, de végül egyik félnek sem sikerült megsemmisítenie a másikat. Nem lehet tudni azt sem, hogy mi volt az, ami véget vetett a csatának: egy félresikerült támadás, az Erő vagy egy természetes véletlen egyaránt lehet a felelős a történekért.
A később Leth névre keresztelt bolygó egyik holdja a csata első órájában darabjaira robbant, aszteroidamezőt teremtve a bolygó körpályájára. A harc félbemaradt, és ugyan viszonylag kevés élet veszett el aznap, a hajók jelentős része használhatatlanná vált, mindkét félnek kényszerleszállást kellett végrehajtania a rendszer egy-egy lakható bolygóján.
A Galaxis többi részén gyorsan elfelejtették az esetet: a Köztársaság titkosította az Exodus Flottáról szóló dokumentumokat, a Birodalom vezetői pedig inkább hallgattak róla, hogy hogyan vesztettek el egy teljes hadiflottát és hadsereget az addig szinte veszteség nélküli háborúban.
Gyorsan kiderült a bent ragadtak számára is, hogy nem képesek kommunikálni a világ többi részével: a felfedezett hiperűrutak eltűntek, így sem hajó, sem segélykérő üzenet nem juthatott el sem a Coruscantra, sem a Dromund Kaasra. Egyesek letargiába estek a felismerés hatására, mások viszont a lehetőséget látták az új életre a háborútól elvágott rendszerben.
A Zarin Rendszer túlélői nagyon rövid időn belül elkezdték a saját háborúikat, amikor ráébredtek, hogy a Rendszer égitestjeinek nagy része lakható, és talán soha többé nem fognak tudni kapcsolatba lépni a külvilággal.
Háromszáz év telt el, a Zarin pedig magasan fejlett városoknak otthont adó naprendszerré vált. A Köztársaság és a Birodalom utolsó, harminc éve megvívott háborúja óta feszült béke van, látszólag mindkét fél elfogadta, hogy nem képes felülkerekedni a másikon. De a béke napjai könnyen lehet, hogy a végükhöz közelítenek...


A KöztársaságA Köztársaság területe a Zarin Rendszer csillaghoz legközelebb eső bolygói és holdjai köré épült. Az űr, amit birtokol, kisebb, mint a Birodalomé, de a bolygóihoz sokkal több légkörrel rendelkező hold tartozik, ezek némelyike még nincs kolonizálva sem. A Köztársaság fővárosa a harmadik bolygó, a Cordrilla, amit az elmúlt kétszáz évben majdnem annyira beépítettek, mint a Coruscantot.
A Köztársaság megtartotta államformájának a demokráciát: a törvényeket az egyes régiók által megválasztott szenátorok hozzák, amit az ötévente választott kormány (az élen a főkancellárral) hajtat végre. A Szenátustól függetlenül működik a bíróság, ahol törvény elé vihető mindenféle jogsértés. Ez a jogállam minden szempontból tiszteletben tartja a legkisebb polgárai érdekeit is, mind a szenátorok, mind a jogászok jelentős része halálosan komolyan veszi az esküjét, amit a Köztársaság lakóinak jólétére tett. Azonban nincs tökéletes jogrendszer és alkotmány, a kiskapuit pedig rengetegen kihasználják. Az elmúlt évszázadban megerősödő vállalatok mára jelentős mértékben képesek a saját érdekeik szerint elforgatni az állam kormánykerekét.
A Köztársaság hadserege önkéntesekből áll, amibe nemtől és fajtól függetlenül beléphet bárki, aki nagykorú. Elsősorban honvédelmi feladatokat és rendfenntartást látnak el, de a hidegháborús helyzet miatt magas szintű képzést kapnak. A Köztársasági Flotta nagyjából megőrizte azokat a modelleket kisebb fejlesztésekkel, amikkel háromszáz éve a Rendszerbe jöttek. A Birodalommal ellentétben betartják a békeszerződésben előírt fegyverkorlátozásokat: hadseregük nem lépi túl a kétmilliós létszámot, és csak húsz csillagrombolójuk van.
A Cordrilla egyik utolsó, még főleg természetes élővilággal és növényzettel takart területén, egy szigeten található a Jedi Templom. Ahhoz képest, hogy aránytalanul kis területtel és lakossággal rendelkeznek a teljes Galaxishoz képest, a Zarinban működő Jedi Rend létszáma meglehetősen nagy, általában tíz és tizenötezer körötti jedi szolgál a soraikban. Háború idején vezetik a hadsereget, béke idején pedig egyéb rendfenntartó és humanitárius feladatokat látnak el. Ellentétben a későbbi korok jedijeivel, engedélyezett számukra, hogy családjuk legyen, amennyiben arra a Jedi Tanács engedélyt ad.
A BirodalomA Sith Birodalom területe a Zarin Rendszer csillagtól legtávolabbi bolygóit foglalja magába. A lakossága valamivel kisebb a Köztársaságénál, kevesebb a lakható terület, de a Birodalom területe jóval gazdagabb nyersanyagokban. A Birodalom fővárosa a Zarin tizedik bolygójára, a Fornochra épült
A Sith Birodalom zarini melléknyúlványa megtartotta monarchikus jellegét. Az Uralkodó hatalmát nem korlátozza semmi. Alatta áll rangban Sith Tanács, aminek tagjai a miniszterihez hasonló hatalommal bírnak. A hatalmi piramis tőlük tovább bővül lefelé, az Uralkodó és a Sith Tanács akaratát sith lordok, moffok (katonai kormányzók) és különböző hivatalnokok, katonák hajtják végre.
A Sith Birodalom területén nincs jogbiztonság: az erősebb szinte bármit megtehet a gyengébbel, rabszolgák tömegei végzik a munkát, és aki nem a sith vagy ember fajba tartozik, egész életében lenézésre és diszkriminációra számíthat. Egyes fajokat szinte irtandó kártevőként kezelnek.
A Köztársasággal szemben a Birodalom nagy előnye, hogy lehetetlen jogok mögé elbújni: ha egy olyan vállalat, mint a Hiper Híd Társaság megpróbálna beleszólni a birodalmi politikába, az igazgatótanácsot minden ceremónia és jogi procedúra nélkül kivégeznék. Mivel nem akadályozzák a pragmatikus döntéshozatalt bíróságok, szenátorok és jogvédők, a Birodalom működését gyors, hideg és kegyetlen pragmatizmus jellemzi. A bűnözés gyakorlatilag ismeretlen a Birodalom területén, bár az állami terror éppen elég komoly hozzá, hogy az átlagos köztársasági állampolgár így se vágyjon oda. Az erős birodalmi propaganda miatt a birodalmiak sem igen vágynak köztársasági területre.
A birodalmi hadsereg főleg önkéntesekből áll, de nagyon komoly támogatások várnak arra, aki jelentkezik, már gyerekkortól igyekeznek militarizálni a lakosságot, és ha kell, bevezetik a kényszersorozást is. Bevesznek néhány emberközeli fajt is, de ők szinte mind viszonylag alacsony rendfokozatban szolgálnak, és főleg emberi katonákból áll a sereg, 90%-ban férfiakból. Sokkal több harci droidot használnak, mint a köztársaságiak, és a Köztársasággal ellentétben, ahol bizonyos jogok megilletik őket, a Birodalom területén kizárólag a pénzbeli értékük számít. Hasonló típusú hajókat használnak, mint 200 évvel korábban, de szinte évről évre bevezetnek valami újabb drága fejlesztést. Nem tartják be az egyezményeket, az engedélyezett két flottányi, Forn körül állomásozó hadihajó mellett titokban állomásozik egy harmadik flotta is a belső területen.
Forn erődrendszerének szívében helyezkedik el a Sith Akadémia, ahol az új sithek képzése folyik, és aminek egy felső szárnya a királyi palotának, egy másik pedig a Sötét Tanács termének ad helyet. Nagyjából 350-400 körüli sith és valamivel több tanonc szokott lenni egyszerre, ez a szám hajlamos gyorsan változni: néha a tisztogatások és belső hatalmi harcok 300 alá szorítjuk a számot, máskor az általában kigyomlálandó gyenge tanoncokat is a soraik közé emelik.

Fontosabb személyek a Birodalomban:

Darth Formid/Sorgal Kessh: 34 éves sith férfi, a Birodalom királya. Rendkívüli népszerűségnek örvend elsőrangú szónoki képességeinek és természetes karizmájának köszönhetően.

Darth Tormina: 52 éves ember nő, a Sötét Tanács tagja és a hadügyek vezetője. A Birodalom egyik leghíresebb háborús hőse.

Darth Mellis: 70 éves ember férfi, a Sötét Tanács tagja, a propagandáért és a diplomáciáért felelős. Közismert úriember, mindig ő tárgyal a Köztársasággal.

Darth Venturus: 29 éves sith nő, a Sötét Tanács tagja, a technológiai projektekért felelős. Köztudottan egyike a legintelligensebb élő személyeknek a Zarin rendszerben.

Darth Amit/Selrim Kessh: 25 éves sith férfi, a Sötét Tanács tagja, az igazságügyért és a törvényhozásért felel. Annyira rettegnek tőle, hogy három különböző esti mesében is szerepel, amiben elviszi a rossz gyerekeket. A király unokaöccse.

Darth Rabin: 42 éves zabrak férfi, a Sötét Tanács tagja, a sith tanok és az Akadémia ellenőrzéséért felel. Húsz éve nem látta senki az arcát, mindig sisak van rajta.

Darth Vetous: 40 éves ember férfi, a Sötét Tanács tagja, a pénzügyekért felelős. Értelemszerűen nem túl népszerű.

Lanvrence Molerr admirális: 37 éves chiss férfi, a Birodalmi flotta főparancsnoka. Kivételesen zseniális stratégának tartják.

A Semleges ZónaA Semleges Zóna egy nagyon kicsi terület, nevezetesen az ötödik bolygó és holdjai. Sok háború forrása volt ez a terület, aminek birtoklását mindkét fél elsődlegesnek tekintette a háború megnyeréséhez. Annyi csata zajlott a bolygó körül és a felszínén, hogy a háborúk végeztével szegények áradata öntötte el a hátrahagyott szeméttel borított bolygót. A tartósabb béke érdekében a főkancellár és a sith király megegyeztek, hogy ezeknek adják a bolygót és holdjait, hogy egy mindkét féltől semleges ütközőzónát alkossanak, ahol kizárólag kereskedelmi és diplomáciai kapcsolat lehetséges.
Közös megegyezéssel a zóna átmeneti urának azt a három huttot tették meg, akiket egy belviszály miatt Karagga elűzött Nar Shaddáról, és még százötven évvel korábban érkeztek a köztársasági menekültáradattal. A Köztársaság azért támogatta őket, mert úgy gondolták, hogy a szegényeket átmenetileg képviselő huttok jól értenek a rendfenntartáshoz, a Birodalom pedig nem vette eléggé komolyan az ütközőzóna tervét, amit úgyis elsöpörhető papírpajzsnak vett. Mindkét fél tévedett: a huttok megalapították a Hutt Kartellt, az elmúlt ötven évben úgy uralták a zónát, hogy szó sem esett semmiféle demokratikus választásról, és egy év alatt építettek egy olyan planetáris védőpajzsot, ami gyakorlatilag bevehetetlenné tette Esket. Az erejük ugyan messze nem ér fel egyik félével sem, de valóban ellátják a semleges zóna szerepét, egyik fél sem támadhatja meg őket anélkül, hogy stratégiailag komoly hátrány ne érné.
Nem csak a huttok és szolgáik élnek a Semleges Zónában, az Esk és holdjai vonzzák a menekülteket, bűnözőket, csempészeket, kalózokat, szerencsevadászokat, akik bőséggel találnak megélhetési lehetőséget, még ha kifejezetten veszélyeset is. A huttok után a második legnagyobb erőt a mandalóri Fett klán képviseli, akik elhagyták a velük szövetséget Birodalmat fél évszázaddal ezelőtt, és az Esk 1 egyik inaktív vulkánját tették meg erődjükként. Ez az erőd látszólag nem olyan, hogy képes legyen ellenállni egy igazán komoly ostromnak, de az eddigi próbálkozók mégis nagyon csúfos vereségeket szenvednek. A Fettek amúgy sem igazán háborgatnak senkit, nincsenek nagyobb ambícióik a személyes dicsőség ápolásán túl. Zsoldosként általában kaphatóak munkára, de az elveiket tekintve nagyon válogatósak, és nem olcsóak. Azonban ha elvállalják a munkát, azt nyugodtan lehet elvégzettnek tekinteni.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése
 
Világleírás
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» Világleírás
» Világleírás
» Általános világleírás
» Kirigakure Shinobi Kódex
» Elhagyatott város

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Star Wars - Children of the Force :: Közösség :: Szabályzat :: Kezdőknek-
Ugrás: