HomeGy.I.K.KeresésTaglistaCsoportokRegisztrációBelépés
Belépés
Felhasználónév:
Jelszó:
Automatikus bejelentkezés: 
:: Elfelejtettem a jelszavam!

Share | 
 

 Világleírás

Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Go down 
SzerzőÜzenet
Revan
Admin
avatar


Hozzászólások száma : 102
Reagszám : 39
Oldal : 0
Join date : 2016. Aug. 30.
Tartózkodási hely : On the Foundry

TémanyitásTárgy: Világleírás   Szomb. Szept. 03, 2016 4:27 pm

A Zarin rendszer alapításaHáromszáz évvel azután, hogy Revan eltűnt a történelemből, a végleg elpusztítottnak hitt Sith Birodalom visszatért ezeréves száműzetéséből, előbb régi területeit követelte vissza, majd elsöprő erejű offenzívát indított a Galaktikus Köztársaság ellen. Gyorsan meglátszott, hogy a felsőbbrendű technológiával és jobban képzett katonákkal ellátott, létszámfölényben lévő birodalmi hadsereg hatalmas előnyben van, elképesztő ütemben estek el egymás után a köztársasági rendszerek. A sithek nem kímélték a civil lakosságot, a meghódított rendszerek lakóiból sok esetben rabszolgák lettek, egyes parancsnokok pedig egyszerűen porig bombáztak népes bolygókat, amíg nem maradt élőlény a felszínen.
A Köztársaság később felvette a harcot a Birodalommal, megfordította a háború menetét, és ha a végső győzelmet még hosszú ideig nem is, a fennmaradását sikerült kiharcolnia, de a vereségek hatására a Köztársaság vezetői tervet kovácsoltak: titokban egy hadiflotta és több száz jedi lovag kíséretével a Magvilágokban felgyülemlett menekültem millióit szállítóhajókra rakták, hogy az Ismeretlen Régiókban keressenek menedéket és túlélést a kultúrájuk számára. A választásuk egy frissen felfedezett, lakatlan rendszerre esett.
A Sith Birodalom megtudta a Köztársaság tervét, és annak ellenére, hogy a racionálisabb hangok azt mondták, hogy hagyják elmenni a flottát, aminek eltűnésével tovább gyengül majd a Köztársaság hadereje, végül a radikálisabb oldal hangja bizonyult hangosabbnak. Nem sokkal a köztársaságiak érkezése után egy birodalmi flotta lépett a rendszerbe, céljuk a menekülteket szállító flotta teljes megsemmisítése volt.
Ma is vitatkoznak rajta a történészek, hogy ki állt nyerésre a csatában, de végül egyik félnek sem sikerült megsemmisítenie a másikat. Nem lehet tudni azt sem, hogy mi volt az, ami véget vetett a csatának: valamilyen félrecélzott szuperfegyver, az Erő, egy természetes véletlen, valamilyen ismeretlen hatalom terve: a válasz talán soha nem fog teljesen tisztázódni.
A később Zarin névre keresztelt naprendszer csillagtól legtávolabb eső bolygója darabjaira robbant, aszteroidamezőt teremtve a bolygó körpályájára. A csata félbemaradt, mindkét flotta parancsnoka próbálta menteni a hajóhadát, de meglehetősen kevés sikerrel. Az admirálisok képzettsége és a szerencse egyaránt hozzájárult ahhoz, hogy egyik had sem semmisült meg teljesen az ezrével záporozó, sokszor hajó méretű kövek záporában. Mindenesetre egyik fél sem úszta meg veszteség nélkül. A köztársasági túlélők a rendszer harmadik bolygóján landoltak, a birodalmiak pedig a hatodikon. A Galaxis többi részén gyorsan elfelejtették az esetet: a Köztársaság titkosította az esetről szóló dokumentumokat, a Birodalomban pedig inkább hallgattak róla, hogy hogyan vesztettek el egy teljes hadiflottát az addig szinte veszteség nélküli háborúban.
Gyorsan kiderült a bent ragadtak számára is, hogy nem képesek kommunikálni a világ többi részével: a felfedezett hiperűrutak megsemmisültek, így sem hajó, sem segélykérő üzenet nem jutna el sem a Coruscantra, sem a Dromund Kaasra. Egyesek letargiába estek a felismerés hatására, mások viszont a lehetőséget látták az új életre a háborútól elvágott rendszerben. A rendszer azonban nagyon rövid időn belül elkezdte a saját háborúját, amikor a birodalmi és a köztársasági túlélők is rájöttek, hogy mindkét fél igényt tart bizonyos területekre.
Kétszáz év telt el, a Zarin pedig magasan fejlett városoknak otthont adó naprendszerré vált. A Köztársaság és a Birodalom utolsó, harminc éve megvívott háborúja óta viszonylagos béke van Zarinon, látszólag mindkét fél elfogadta, hogy nem képes felülkerekedni a másikon, a Naprendszerben régen beállt határokat pedig hosszú ideje nem vitatja senki. Azonban mindenki érzi a vihar előtti csendet, és aki tanul a történelemből, tudja, hogy a jedik és a sithek nem férnek meg hosszú ideig ilyen közel egymáshoz...

A Köztársaság


A Köztársaság területe a Zarin rendszer 12 bolygójából a csillaghoz legközelebb eső négyet foglalja magába. Az űr, amit birtokol, kisebb, mint a Birodalomé, de ehhez a négy bolygóhoz sokkal több légkörrel rendelkező hold tartozik, ezek némelyike még nincs kolonizálva sem. A Köztársaság fővárosa a harmadik bolygó, a Cresh, amit az elmúlt kétszáz évben majdnem annyira beépítettek, mint a Coruscantot.
A Köztársaság megtartotta államformájának a demokráciát: élén a főkancellár áll, az egyes régiókat szenátorok képviselik, a fontosabb döntéseket ők hozzák meg a Creshen épített Kapitóliumban. Tőlük függetlenül működik a bíróság, ahol törvény elé vihető mindenféle jogsértés, a bíróság pedig gyakran hoz ítéletet az állam ellen is. Ez a jogállam minden szempontból tiszteletben tartja a legkisebb polgárai érdekeit is, mind a szenátorok, mind a jogászok jelentős része halálosan komolyan veszi az esküjét, amit a Köztársaság lakóinak jólétére tett. Azonban nincs tökéletes jogrendszer és alkotmány, a kiskapuit pedig rengetegen kihasználják.
Talán senki és semmi nem okozott annyi kárt a Köztársaság jó hírének, mint a Hiper Híd Társaság. Ezt a vállalatot 150 éve alapították, hogy megoldást találjon arra, hogy újra felvehessék a kapcsolatot a Galaxis többi részével, de az elmúlt száz évben nagyon úgy tűnik, hogy már csak névleg foglalkoztatja őket ez a kérdés. Sokan tették fel rá az életüket, hogy leleplezzék és megszüntessék a vállalatot, de annak szenátusi képviselete, jó ügyvédei és még jobb pénzügyi kapcsolatai vannak, a legaktívabb ellenlábasai pedig gyakran válnak szerencsétlen baleset áldozatává. A Társaság neve gyakorlatilag szinonimájává vált az arcátlan kizsákmányolásnak és a korrupciónak, és való igaz, ahol mások kárán lehet nyerészkedni, szinte mindig felbukkannak a képviselőik. Csak azért nem alakult még szélesebb összefogás ellenük, mert rengeteg pénzzel és technológiai újítással látják el a Köztársaságot.
A Köztársaság hadserege önkéntesekből áll, amibe nemtől és fajtól függetlenül beléphet bárki, aki nagykorú. Elsősorban honvédelmi feladatokat és rendfenntartást látnak el, de az állandó sith fenyegetés miatt magas szintű képzésnek vannak alávetve. A köztársasági flotta nagyjából megőrizte azokat a modelleket kisebb fejlesztésekkel, amikkel kétszáz éve a Rendszerbe jöttek. A Birodalommal ellentétben betartják a békeszerződésben előírt limitet.
A Cresh egyik utolsó, még főleg természetes élővilággal és növényzettel takart területén, egy szigeten található a Jedi Templom. Ahhoz képest, hogy aránytalanul kis területtel és lakossággal rendelkeznek a teljes Galaxishoz képest, a Zarinban működő Jedi Rend létszáma meglehetősen nagy, általában ötszáz körüli teljes jogú jedi szolgál a soraikban. Háború idején vezetik a hadsereget, béke idején pedig egyéb rendfenntartó és humanitárius feladatokat látnak el. Ellentétben a későbbi korok jedijeivel, engedélyezett számukra, hogy családjuk legyen, amennyiben arra a Jedi Tanács engedélyt ad.

Fontosabb személyek a Köztársaságban:

Nari Draaven főkancellár: 40 éves ember nő, hatodik éve a Köztársaság vezetője, töretlen népszerűségnek örvend.

Zeraga Sorch: A Hiper Híd Társaság főigazgatója, 45 éves ember férfi. Sokszor látható adásban, ahogy szegényebb régiókban adományoz a rászorulóknak, de ezzel nem igazán nyeri vissza a hitelét.

Krol Har'waen: A Köztársasági Hadsereg vezérkari főnöke, 51 éves bothan férfi. Nem sokat beszél nyilvánosan, de a néhány kisebb konfliktust a hivatala idején kivételesen szakszerűen kezelte, ezért az emberek megbíznak benne.

Adina Lyro mester: A Jedi Rend és a hat tagú Jedi Tanács feje, 39 éves togruta nő. Közismert éles eszéről, jó humorérzékéről és türelméről.

Broga Frenn mester: A Jedi Tanács tagja és harci kiképzője, 24 éves twi'lek férfi. Kivételesen gyorsan emelkedett a Jedi Rend ranglétráján, elsősorban a fénykarddal mutatott képességeinek és a konfliktusokban mutatott bátorságának köszönhetően, de más szempontból is érdemes a mesteri címre.

Quenna Voylan: 41 éves nautolan nő, a Hiper Híd Társaság korábbi vezető tudósa, jelenleg a Köztársaság fő tudományos szakértője. Az egyik legzseniálisabb elme a Zarin rendszerben.

A Birodalom


A Sith Birodalom területe a hatodiktól a tizenkettedik bolygóig terjed, bár nincs valódi befolyásuk a tizenkettedik felett, ahová ritkán merészkedik még őrjárat is. A tizenegyedik sem túl sűrűn lakott, elsősorban olyan projekteknek ad otthont, amit a Birodalom szeretne elrejteni. A Birodalom fővárosa a hatodik bolygó, Forn egy hegyvidékekkel és óceánokkal tarkított bolygó, a három kontinense egyikén helyezkedik el szinte minden, ami fontos a kormányzáshoz.
A Sith Birodalom zarini melléknyúlványa megtartotta monarchikus jellegét, bár csak királyuk van, nem császáruk: az első sith lord, aki elnyerte a vezetői pozíciót, nem vállalta fel a következményeit annak, hogy egyszer esetleg szembe kell néznie a császárral az arcátlanságáért. Hivatalosan a császár uralkodik, a király pedig a helytartója, de a valóságban a császár inkább egy istenképet jelent, mint valódi uralkodót. A király szava törvény a Birodalomban, senki nem kérdőjelezheti meg őt súlyos következmények nélkül. A király alatt közvetlenül a Sötét Tanács hat tagja foglal helyet, akik egy-egy sithekből, katonákból és polgárokból álló piramis csúcsát képviselik, amik egységében lefedik a teljes kormányzást.
A Köztársasággal ellentétben nem igazán van jogbiztonság: az erősebb szinte bármit megtehet a gyengébbel, teljesen jogfosztott rabszolgák tömegei végzik a munkát, és aki nem a sith vagy ember fajba tartozik, komoly lenézésre és diszkriminációra számíthat. Egyes fajokat szinte irtandó kártevőként kezelnek.
A Köztársasággal szemben a Birodalom nagy előnye, hogy lehetetlen jogok mögé elbújni: ha egy olyan vállalat, mint a Hiper Híd Társaság megpróbálna beleszólni a birodalmi politikába, az igazgatótanácsot minden ceremónia és jogi procedúra nélkül kivégeznék. Mivel nem akadályozzák a pragmatikus döntéshozatalt bíróságok, szenátorok és jogvédők, a Birodalom működését gyors, hideg és kegyetlen pragmatizmus jellemzi. A bűnözés gyakorlatilag ismeretlen a Birodalom területén, bár az állami terror éppen elég komoly hozzá, hogy az átlagos köztársasági állampolgár így se vágyjon oda. Az erős birodalmi propaganda miatt a birodalmiak sem igen vágynak köztársasági területre.
A birodalmi hadsereg főleg önkéntesekből áll, de nagyon komoly támogatások várnak arra, aki jelentkezik, már gyerekkortól igyekeznek militarizálni a lakosságot, és ha kell, bevezetik a kényszersorozást is. Bevesznek néhány emberközeli fajt is, de ők szinte mind viszonylag alacsony rendfokozatban szolgálnak, és főleg emberi katonákból áll a sereg, 90%-ban férfiakból. Sokkal több harci droidot használnak, mint a köztársaságiak, és a Köztársasággal ellentétben, ahol bizonyos jogok megilletik őket, a Birodalom területén kizárólag a pénzbeli értékük számít. Hasonló típusú hajókat használnak, mint 200 évvel korábban, de szinte évről évre bevezetnek valami újabb drága fejlesztést. Nem tartják be az egyezményeket, az engedélyezett két flottányi, Forn körül állomásozó hadihajó mellett titokban állomásozik egy harmadik flotta is a belső területen.
Forn erődrendszerének szívében helyezkedik el a Sith Akadémia, ahol az új sithek képzése folyik, és aminek egy felső szárnya a királyi palotának, egy másik pedig a Sötét Tanács termének ad helyet. Nagyjából 350-400 körüli sith és valamivel több tanonc szokott lenni egyszerre, ez a szám hajlamos gyorsan változni: néha a tisztogatások és belső hatalmi harcok 300 alá szorítjuk a számot, máskor az általában kigyomlálandó gyenge tanoncokat is a soraik közé emelik.

Fontosabb személyek a Birodalomban:

Darth Formid/Sorgal Kessh: 34 éves sith férfi, a Birodalom királya. Rendkívüli népszerűségnek örvend elsőrangú szónoki képességeinek és természetes karizmájának köszönhetően.

Darth Tormina: 52 éves ember nő, a Sötét Tanács tagja és a hadügyek vezetője. A Birodalom egyik leghíresebb háborús hőse.

Darth Mellis: 70 éves ember férfi, a Sötét Tanács tagja, a propagandáért és a diplomáciáért felelős. Közismert úriember, mindig ő tárgyal a Köztársasággal.

Darth Venturus: 29 éves sith nő, a Sötét Tanács tagja, a technológiai projektekért felelős. Köztudottan egyike a legintelligensebb élő személyeknek a Zarin rendszerben.

Darth Amit/Selrim Kessh: 25 éves sith férfi, a Sötét Tanács tagja, az igazságügyért és a törvényhozásért felel. Annyira rettegnek tőle, hogy három különböző esti mesében is szerepel, amiben elviszi a rossz gyerekeket. A király unokaöccse.

Darth Rabin: 42 éves zabrak férfi, a Sötét Tanács tagja, a sith tanok és az Akadémia ellenőrzéséért felel. Húsz éve nem látta senki az arcát, mindig sisak van rajta.

Darth Vetous: 40 éves ember férfi, a Sötét Tanács tagja, a pénzügyekért felelős. Értelemszerűen nem túl népszerű.

Lanvrence Molerr admirális: 37 éves chiss férfi, a Birodalmi flotta főparancsnoka. Kivételesen zseniális stratégának tartják.


A Semleges Zóna


A Semleges Zóna egy nagyon kicsi terület, nevezetesen az ötödik bolygó és holdjai. Sok háború forrása volt ez a terület, aminek birtoklását mindkét fél elsődlegesnek tekintette a háború megnyeréséhez. Annyi csata zajlott a bolygó körül és a felszínén, hogy a háborúk végeztével szegények áradata öntötte el a hátrahagyott szeméttel borított bolygót. A tartósabb béke érdekében a főkancellár és a sith király megegyeztek, hogy ezeknek adják a bolygót és holdjait, hogy egy mindkét féltől semleges ütközőzónát alkossanak, ahol kizárólag kereskedelmi és diplomáciai kapcsolat lehetséges.
Közös megegyezéssel a zóna átmeneti urának azt a három huttot tették meg, akiket egy belviszály miatt Karagga elűzött Nar Shaddáról, és még százötven évvel korábban érkeztek a köztársasági menekültáradattal. A Köztársaság azért támogatta őket, mert úgy gondolták, hogy a szegényeket átmenetileg képviselő huttok jól értenek a rendfenntartáshoz, a Birodalom pedig nem vette eléggé komolyan az ütközőzóna tervét, amit úgyis elsöpörhető papírpajzsnak vett. Mindkét fél tévedett: a huttok megalapították a Hutt Kartellt, az elmúlt ötven évben úgy uralták a zónát, hogy szó sem esett semmiféle demokratikus választásról, és egy év alatt építettek egy olyan planetáris védőpajzsot, ami gyakorlatilag bevehetetlenné tette Esket. Az erejük ugyan messze nem ér fel egyik félével sem, de valóban ellátják a semleges zóna szerepét, egyik fél sem támadhatja meg őket anélkül, hogy stratégiailag komoly hátrány ne érné.
Nem csak a huttok és szolgáik élnek a Semleges Zónában, az Esk és holdjai vonzzák a menekülteket, bűnözőket, csempészeket, kalózokat, szerencsevadászokat, akik bőséggel találnak megélhetési lehetőséget, még ha kifejezetten veszélyeset is. A huttok után a második legnagyobb erőt a mandalóri Fett klán képviseli, akik elhagyták a velük szövetséget Birodalmat fél évszázaddal ezelőtt, és az Esk 1 egyik inaktív vulkánját tették meg erődjükként. Ez az erőd látszólag nem olyan, hogy képes legyen ellenállni egy igazán komoly ostromnak, de az eddigi próbálkozók mégis nagyon csúfos vereségeket szenvednek. A Fettek amúgy sem igazán háborgatnak senkit, nincsenek nagyobb ambícióik a személyes dicsőség ápolásán túl. Zsoldosként általában kaphatóak munkára, de az elveiket tekintve nagyon válogatósak, és nem olcsóak. Azonban ha elvállalják a munkát, azt nyugodtan lehet elvégzettnek tekinteni.
Vissza az elejére Go down
Felhasználó profiljának megtekintése http://swchildrenoftheforce.hungarianforum.com
 
Világleírás
Előző téma megtekintése Következő téma megtekintése Vissza az elejére 
1 / 1 oldal
 Similar topics
-
» Világleírás
» Világleírás
» Általános világleírás
» Kirigakure Shinobi Kódex
» Elhagyatott város

Permissions in this forum:Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.
Star Wars - Children of the Force :: Közösség :: Szabályzat :: Kezdőknek-
Ugrás: